OTTHON- és 
ÉLETMÓD BIZTOSÍTÁS 

Nyugdíjmegtakarítás

Gyermekmegtakarítás

Testőr- élet,baleset - és
egészségbiztosítás

Járműbiztosítás

Fundamenta Lakáskassza

Tóth Benjamin

NYUGDÍJMEGTAKARÍTÁS

A nyugdíj sokak számára távolinak tűnik, de Te gondolkoztál már azon, hogy mennyi nyugdíjat fogsz kapni, milyen életszínvonalon fogsz élni?

Ne hagyatkozz az államra, gondoskodj Te a nyugdíjas éveidről, és vedd igénybe az évi 20%-os, max. 130.000Ft-os adójóváírást.

A következő pár percben a nyugdíjról és a nyugdíjbiztosításról olvashatsz.

Magyarország elöregedő társadalmának legfőbb problémája a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása. Tudtad, hogy jelenleg itthon 4 dolgozóra 3 eltartott jut? 

Néhány évtized múlva azonban várhatóan már 4 dolgozóra 6 eltartott fog jutni. Nyugdíj azon jövedelem alapján képződik, ami után járulékot fizetettél. A nyugdíjminimum jelenleg mindössze 28 500 Ft.  Várható nyugdíjad valószínűleg nem lesz elegendő az általad elvárt életszínvonal megvalósításához.

Hogy miért? Erre keresem a válaszokat.

 

Ez legfőképpen demográfiai kérdés.

Kivándorlás. Ez valóban sokat jelent az országnak? A kérdésre a válasz az, hogy IGEN. Ma az államkasszából kb. fél millió magyar adója hiányzik, ami mélyen érinti a nyugdíjkasszát is. Arról nem is beszélve, hogy a kivándoroltak, akik a jobb megélhetés reményében hagyták el az országot, nem valószínű, hogy valaha is haza fognak térni. Ha igen, csak egy kis részük. Ebből kifolyólag kint vállalnak gyermeket, és az a gyermek, ha felnő, kint fog adót fizetni, ami a magyar államnak, és neked-, mint jövőbeli nyugdíjas nem jelent jót.

De nem-csak a kivándorlás miatt van kevesebb járulékfizetés, hanem a késői gyerekvállalás miatt is.

A régi időkben lényegtelen volt, hogy mit tudtunk a tejbe aprítani, fiatalon, 20 évesen vállaltunk gyereket, és a „majd felnő valahogy, én is felnőttem” gondolkodásmódot képviseltük.

Ma ez nem így van. Kitolódott a gyerekvállalás, és sokkal fontosabb lett a nőknek is a karrier, mint a család. Arról nem is beszélve, hogy ma egy fiatal pár, először érthető okokból szeretne egy saját lakást, autót, egy egzisztenciát kialakítani magának, majd aztán jöhet a gyerek. 27-30 éves kor környékén szoktak a párok gyermeket vállalni, de akkor is csak egy vagy két lurkó jöhet szóba.

 

Gondoljunk csak bele! Ha két gyermeket vállal egy pár, akkor is „csak” saját magukat pótolták az országban és a népesség még mindig nem nőtt. Viszont sok olyan van, ahol csak egyet vállalnak. Ez hosszútávon nagymértékben befolyásolja a nyugdíjkérdést.

De mi lesz, ha nyugdíjas leszel?

Ezekkel a tényekkel kell szembenézned:

 • Elképzelhető, hogy nyugdíjad jelentősen kevesebb lesz, mint a fizetésed.
 • Egészségügyi kiadásaid lesznek.
 • Átlagosan a magyarok 16 évet élnek nyugdíjas éveikben, s a várható élettartam folyamatosan nő.
 • Időskori önmagadat szeretnéd megvalósítani, pl. utazgatni, amihez pénz szükséges
 • Talán még az unokáidat is támogatni szeretnéd.

Mi a megoldás?

Az állam lényegében három módon tudna ebbe beavatkozni, ami nem oldaná meg a problémát, csak ideiglenes megoldást jelenthetne.

 • Járulékok emelése
  Nem a legjobb megoldás, ugyanis Magyarországon már így is nagyon magasak a járulékok. A járulékok emelésével számottevő bevételre nem tenne szert, sőt! A növekvő terhekkel, mivel az országban sok a kisvállalkozó, csak ellehetetlenítenék a működésüket.
 • Nyugdíjkorhatár emelése
  Másik lehetőség, hogy megemeli az állam a nyugdíjkorhatárt. Az emeléssel eléri azt, hogy „kevesebb lesz” a nyugdíjas. Németország már elkezdte a nyugdíjkorhatár emelését, így szinte biztos, hogy hamarosan mi is követni fogjuk. Összességében negatív hatása lenne az országban, bár részben kezelné a problémát.
 • Nyugdíj-csökkentés
  Kevesebb járulékfizető, több nyugdíjas. Legegyszerűbb megoldás, ha az állam csökkenti a nyugdíjakat. Először saját döntéséből adódóan, viszont hamarosan kényszer alapon is történhet.
 • Öngondoskodás állami támogatással
  Minden megtakarított 10.000 Ft-hoz az állam 2000 Ft-tal járul hozzá, évente maximum 130.000 Ft-ig. Elsősorban igyekszik megelőzni a nyugdíjproblémát, ugyanakkor elősegíti a privát megtakarítást, illetve hatékonyan lesz képes kezelni a nyugdíjkérdést.

Fontos tudnod, hogy ezek a megtakarítások az államtól teljesen függetlenek, így ezzel nem történhet az, mint régen a kötelező magánnyugdíj-pénztárakkal.

Hátránya, hogy a mostani jövedelmünkből kell erre a célra félre tenni, ha tehetjük még időben, és ésszel. Így kevésbé vagy egyáltalán nem fog érződni az életszínvonal- csökkenés.

Miért jó a Generali nyugdíjbiztosítás?

 1. A nyugdíj nem játék, így a társaság biztos 4-5 %-os hozammal számol. Természetesen ez megnövelhető a későbbiek folyamán 6-7-9 %-ra is, de ez már a Te döntésed.
 2. Igénybe veheted az évi 20 %-os adójóváírást. Évi maximum 130.000 Ft-ot.
 3. Az MNB leszabályozta a biztosítás szektort, így 2017. január 1-jétől költséghatékony és átlátható nyugdíjbiztosításokat ír elő. A Generali ebben is élen jár, átlag 3 %-os TKM.
 4. Rugalmas, könnyen alakítható megtakarítási forma.
 5. Mindent elmondok róla, amit tudnod kell, előnyt és hátrányt egyaránt.

Érdekel a tanácsadás!

Miért válaszd az általam közvetített nyugdíjbiztosítást?

Személyre szabott, egyedi ajánlatot fogsz kapni, amelynek segítségével könnyebben, vagy akár gondtalanul élheted a nyugdíjas éveidet.
Nyugdíjbiztosításod folyamatosan figyelemmel lesz kísérve, Portfólió Menedzser szolgáltatást is választhatsz.
Ügyfélcentrikus tanácsadást és folyamatos kapcsolattartást fogsz tapasztalni.
Korrekten és etikusan tájékoztatlak a szerződés előnyeiről és hátrányairól.
A Te érdekeidet képviselem a pénzintézettel szemben.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek egy nyugdíjbiztosításnak?

Portfólió Menedzser szolgáltatás választásával különösen biztonságos befektetésed lesz.
Bármilyen típusú befektetést választhatsz.
Alapkezelő menedzseli a befektetésedet.
Rendszeres díjfizetés mellett, eseti befizetésekkel bármikor növelheted a kitűzött célra szánt megtakarításod, amelyre szintén igénybe vehető az adójóváírás.
Banktól és államtól független, kamatadó-mentes.

Rengeteg termék van a piacon, ezért fokozott figyelem szükséges.
Nem feltétlenül az alacsony TKM jelenti a legjobb terméket.
A megtakarítás kiválasztásához és összeállításához is szakember szükséges.
10 évnél rövidebb időre nem ajánlott.
Ha nagy a baj, és megszünteted szerződésedet, akkor vissza kell fizetni az állami támogatást, 20 % büntető kamattal együtt.

Érdekel a tanácsadás!

Gondolkodjunk és számoljunk együtt!

Gyakori kérdések:

Mi történik, ha felemelik a nyugdíjkorhatárt?

Mivel a nyugdíjbiztosítási szerződés a kötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárig tart, a nyugdíjkorhatár, szerződési időszak alatti kitolásának nincsen hatása a lejáratra. A lejárat a szerződés kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjba vonulás közül, az az időpont lesz, amelyik hamarabb bekövetkezik.

Mekkora hozam várható?

Minden ember a hozamot kérdezi meg először. Ez teljesen érthető. Fontos azonban leszögezni, hogy a kamat és a hozam nem ugyan-az. A kamat egy fix összeg, vagyis előre meg lehet határozni a számot, hogy mennyi lesz, és azt zsebre is tudod tenni. A hozam viszont változó, bármekkora lehet, akár negatív is. Hogy miért? A hozam a befektetési eszközalap teljesítményétől függ. Ebből a pénzintézet levonja a költségeket (TKM) és a kettő közötti összeg lesz a nyereséged.

Mekkora lesz a költség?

A hozam után az egyik legfontosabb kérdés a költség. Azonban költség alapján soha ne válassz megtakarítást, mert hosszú távú érdeked, hogy a legoptimálisabb megoldást válaszd.
Egy olcsóbb termék esetén a TKM csak 1-2 % lesz, de biztos vagyok benne, hogy a hozam is csak 1-2% maximum 3%. Míg egy drágább termék esetén, ahol előfordulhat akár 2,5 - 4 %-os TKM is - átlagban 3-3,25 % -, biztos lehetsz benne, hogy magasabb hozamot produkál, ami 6-8 %.
Ilyenkor érdemes fognod egy papírt, leírni a két megoldást és kiszámolni a kettő között lévő különbséget, ami a nyereséged lesz. Költség alapján soha se dönts. Emellett még figyelembe kell venned a konstrukciót, rugalmasságot is.

Mennyire rugalmas, és milyen a hozzáférhetősége?

Sok ember nem tud évtizedekkel előre gondolkodni, éppen ezért nem is szeretnek hosszú távon elköteleződni. Történhetnek váratlan események életünkben pl.: betegség, munkanélküliség, válás. A nyugdíjbiztosítást azért is szeretik az emberek, mert kellően rugalmas. Több alkalommal is lehet szüneteltetni, akár egy évre is. Díjmentesíteni, illetve díjat is lehet csökkenteni a szerződési feltételek értelmében. Azonban azt tudni kell, hogy ez a megtakarítás a saját érdekünk, a saját malacunkat hizlaljuk. Vannak olyan megoldások, ahol nem kell rendszeresen fizetni, ilyen pl a NYESZ (+ ott nem árt, ha értesz a befektetésekhez, ott teljesen magadra vagy hagyva), de azt én kevésbé tartom jó megoldásnak. Kevés magyarnál van meg a megtakarítási fegyelem, ezért csak így érhetjük el a kívánt összeget.

Ha számodra a hozzáférhetőség a legfontosabb tényező, akkor nem feltétlenül a nyugdíjbiztosítás a legjobb megoldás. A nevében is benne van, tehát a nyugdíjas éveinkre rakunk félre, és nem is lehet könnyen hozzá-férni. Ugyanakkor van lehetőség eseti számlát nyitni, ahol külön tehetsz félre pénzt. Onnan bármikor, bármennyit vehetsz ki, és ugyanazok a hozamok érvényesek rá, mint a rendszeres díjas számládnál (akár változtathatod is).

Mindezek mellett még fizet 39 %-ot meghaladó egészségkárosodás esetén, illetve a biztosított halála bekövetkeztekor (ilyenkor illetékmentesen örökölhető), és természetesen nyugdíjba vonuláskor.

Azonban azt még fontos tudnod, ha nagy a vészhelyzet, és teljesen meg szeretnéd szüntetni a biztosítást, akkor vissza kell fizetni az állami támogatást, plusz 20% büntetőkamatot.

Igényel-e szakértelmet tőlem a megtakarítás?

Sok ember nem szeret foglalkozni a pénzügyeivel, megtakarításainak a hozamát figyelgetni, meg pláne. Éppen ezért a Generali Alapkezelő Zrt. gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb hozamokat érje el a megtakarításod, hiszen ez a cég érdeke is. A Generali Alapkezelő többszörös díjnyertes, volt az év alapkezelője is, illetve közgazdász szakemberei első helyen végeztek befektetési versenyen, ahol 41% -os hasznot értek el, ráadásul úgy, hogy közepes kockázattal dolgoztak. Ebből kifolyólag nem igényel szakértelmet, de bármikor beleszólhatsz, változtathatod a befektetésedet.